کربوکسی تراپی چیست؟
صنعت زیبایی شناسی طیف گسترده ای از درمان ها را با هدف جوان سازی پوست ارائه می دهد. یکی از آنها کربوکسی تراپی یا درمان از طریق گاز دی اکسید کربن است. بطور خالصه، این روش درمان به مبارزه با تغییرات مرتبط با افزایش سن کمک می کند، خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود می بخشد، چین و چروک ها و رنگدانه ها را از بین می برد و با آکنه مبارزه می کند. کربوکسی تراپی روشی نوآورانه برای جوانسازی اپیدرم (لایه سطحی پوست) بر اساس خواص گاز دی اکسید کربن است. کربوکسی تراپی یک عمل زیبایی است که در آن دی اکسید کربن به داخل یا زیر پوست وارد می شود. در پاسخ به تزریق این گاز در بافت، مقدار زیادی اکسیژن به این ناحیه می رسد که جریان خون موضعی، متابولیسم سلولی و سنتز کلاژن را فعال می کند. دی اکسید کربن دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد عفونی کنندگی و احیا کنندگی است. به همین دلیل است که بیش از 50 سال در پزشکی مورد استفاده قرار گرفته است، با این وجود مدت زیادی نیست که از آن در پزشکی زیبایی استفاده می شود. اصلی ترین علت پیری اپیدرم که سطحی ترین لایه پوست است، کمبود اکسیژن در بافت ها است. در نگاه اول ممکن است که اثربخشی کربوکسی تراپی عجیب به نظر برسد، زیرا دی اکسید کربن باعث کمبود بیشتر اکسیژن پوست می شود ولی آنچه که در عمل اتفاق می افتد بسیار متفاوت است. در حقیقت اپیدرم با افزایش گردش خون و تحریک تولید کلاژن که ماده اصلی در ساختمان سلول های پوست است، به قرار گرفتن در معرض دی اکسید کربن به عنوان یک عامل استرس زا پاسخ می دهد. پس از تزریق، حالت هایپرکاپنی یا انباشت دی اکسید کربن در موضع ایجاد می شود. در واکنش به این شرایط، رگ های خونی گشادتر شده تا از طریق افزایش خون رسانی به محل تزریق، با وضعیت ایجاد شده مقابله گردد. به عبارت دیگر افزایش جریان خون یک واکنش محافظتی از طرف بدن است.
کربوکسی تراپی:
– جریان خون موضعی را بهبود و اکسیژن رسانی را بیشتر می کند.
– متابولیسم بافت ها و سلول ها را تسریع می بخشد.
– فیبروبلاست ها (سلول های ایمنی که کلاژن می سازند) را فعال می کند.
– میزان PH بافت را نرمال می کند.
– سنتز الاستین و کلاژن تحریک می شود.
– آبرسانی به لایه درم پوست را بیشتر می کند.
انواع کربوکسی تراپی
کربوکسی تراپی به دو صورت: 1- تزریقی و یا 2- از طریق ماسک های مخصوص قابل اجراست که اثربخشی نوع تزریقی آن بسیار بیشتر است. در کربوکسی تراپی تزریقی گاز دی اکسید کربن استریل و با خلوص بالا از طریق سر سوزن و بصورت داخل جلدی (Intradermal) یا زیر جلدی (Subcutaneous) به موضع تزریق می شود.
کاربردهای کربوکسی تراپی
تیرگی پوست
جای لک جوش
چین و چروک
خشکی پوست
لک های رنگی پوست ناشی از افزایش سن
زخم های دیابتی
غبغب
سیاهی زیر چشم
کاهش درد
خطوط پنجه کلاغی کنار چشم
جوانسازی ناحیه تناسلی
روشن سازی و جوانسازی پوست
استرچ مارک
پف زیر چشم
خطوط لبخند
پسوریازیس
افتادگی پوست
تلانژکتازی و رگ های عنکبوتی
چربی های موضعی
رزاسه سلولیت
آلوپسی یا ریزش مو (آندروژنتیک، توتالیس و آره آتا)
اگزما
موارد منع مصرف کربوکسی تراپی
– کودکان
– حامگی و دوران شیردهی
– بیماری های مزمن از نوع حاد نظیر نارسایی های کبدی و یا ریوی
– هموفیلی
– فشار خون کنترل نشده خصوصا فشار خون بالا
– بیماران دارای تنگی دریچه آئورت
– بیماران دارای سابقه سکته قلبی یا مغزی
– در محل ضایعات پوستی نظیر خال، زگیل و …
– قانقاریا
– بیماری های بافت همبند و خود ایمنی
سوال و جواب راجع به کربوکسی
• جلسات کربوکسی تراپی چه تعداد است؟
یک دوره کربوکسی تراپی مشتمل بر 4 تا 20 جلسه است که بسته به میزان بهبود موضع می تواند بصورت دقیق تر توسط پزشک تعیین شود.
• فواصل بین جلسات کربوکسی تراپی چقدر است؟
جلسات عموما بصورت یکبار یا دو بار در هفته خواهند بود. تعیین دقیق فواصل زمانی توسط پزشک و برای هر فرد بصورت جداگانه تعیین خواهد شد.
• آیا کربوکسی تراپی محدودیت سنی دارد؟
محدودیت سنی خاصی برای کربوکسی تراپی تعیین نشده است. با این حال توصیه می شود که متقاضیان درمان های زیبایی دارای حداقل 18 سال سن باشند.
• آیا می توان لایه برداری (پیلینگ) و کربوکسی تراپی را در یک جلسه انجام داد؟
لایه برداری و کربوکسی تراپی ترکیبی عالی برای پاکسازی عمیق و موثر صورت است. درمان ها را می توان به هر ترتیبی انجام داد. پس از لایه برداری، سلول های مرده لایه برداری می شوند و فرآیند نوسازی سلولی در لایه های عمیق تر فعال می شود. گاز دی اکسید کربن خون را به محل درمان می رساند. همراه با اکسیژن، مواد مغذی نیز به بافت ها می رسد که باعث تسریع در نوسازی پوست می شود. این امر باعث افزایش چندین برابر اثر جوانسازی می شود.
• آیا ترکیب کربوکسی تراپی و مزوتراپی مناسب است؟
کربوکسی تراپی اثر درمان های زیبایی تزریقی نظیر مزوتراپی را چند برابر می کند چرا که با افزایش خون رسانی موجب می گردد که بافت مورد نظر سریعتر با محصولات تزریق شده تعامل برقرار کند. مهمترین اثرات ترکیب کربوکسی تراپی و مزوتراپی عبارتند از: لیفت پوست، جوانسازی، بازیابی خاصیت ارتجاعی لایه درم، آبرسانی و هیدراته کردن پوست و کاهش چین و چروک
• آیا کربوکسی تراپی مخصوص شرایط و یا فصل خاصی از سال است؟
کربوکسی تراپی تابع میزان آفتابی یا ابری بودن هوا، میزان سردی و گرمی، رطوبت، ارتفاع بالای منطقه و … نبوده در کلیه فصول سال قابل انجام است.
• آیا کربوکسی تراپی مخصوص پوست های چرب است یا خشک؟
کربوکسی تراپی برای انواع پوست مناسب است. پوست چرب بواسطه بزرگ بودن منافذ آن که در نتیجه اختلال در تولید سبوم است، قابل شناسایی است. دی اکسید کربن مویرگ ها را بازتر می کند و اکسیژن رسانی را افزایش می دهد. در نتیجه، مواد مغذی که با جریان خون منتقل می شوند به میزان بیشتری به سمت بافت تزریقی روانه گشته و متابولیسم سلولی را تقویت می کنند و موجب می گردند که غدد چربی به طور طبیعی کار می کنند. لذا منافذ کوچکتر شده و تولید سبوم کاهش می یابد و درخشندگی روغنی روی سطح پوست را از بین می برد. پوست خشک معموالً ناشی از کمبود هیالورونیک اسید است. کربوکسی تراپی فرآیند ساخت هیالورونیک اسید، الاستین و کلاژن توسط بافت همبند را تسریع می بخشد. در نتیجه پوست هیدراته شده، خاصیت ارتجاعی خود را به دست می آورد و خشکی و پوسته پوسته شدن آن از بین می رود.
• آیا کربوکسی تراپی و بوتاکس تداخلی با هم دارند؟
بطور کلی تزریق کربوکسی و بوتاکس در یک موضع، عملی بدون توجیه است چرا که هدف هر دو روش حذف ظاهر چین و چروک ها در موضع هدف است. در تزریق بوتاکس سعی در از بین بردن موقت ظاهر چین و چروک می شود که این کار در روش کربوکسی تراپی بصورت اصولی و پس از طی دوره درمانی آن قابل حصول است. با این حال در صورت تمایل، کربوکسی تراپی را می توان قبل و بعد از درمان بوتولینوم انجام داد. درمان ترکیبی بوتاکس و کربوکسی تراپی برای بیماران 45 تا 50 سال و بالاتر توصیه می شود، یعنی برای بیمارانی که تغییرات پوستی مرتبط با سن دارند.
• تفاوت عملکرد کربوکسی تراپی و اوزون تراپی چیست؟
در اوزون درمانی، ازن (اکسیژن سه اتمی) به صورت زیر جلدی یا داخل جلدی تزریق می شود، یعنی اکسیژن مستقیماً به بافت منتقل می گردد. در این حالت سلول ها اصطلاحا ”بیدار“ شده که این شرایط باعث افزایش حجم کلاژن که مسئول ایجاد خاصیت ارتجاعی پوست است، می شود. در کربوکسی تراپی، دی اکسید کربن به داخل یا زیر پوست تزریق می شو در نتیجه نه تنها اکسیژن، بلکه مواد مغذی نیز از طریق گردش خون تامین می شود. این کار تمام سلول های موضع تزریق را تحت تاثیر قرار داده و فعال می کند. نکته ای که بایستی مد نظر قرار گیرد این است که ترکیب این درمان ها توصیه نمی شود. اگرچه در مواردی، هر دو درمان به یک اندازه موثر هستند، با این حال اوزون تراپی یک روش دردناک است که نیاز به بی حسی موضعی (به شکل کرم یا ژل) دارد ولی روش کربوکسی تراپی، با توجه به وجود گاز دی اکسید کربن در بدن، روش طبیعی تری بوده و در درمان هایی از قبیل سلولیت، چین و چروک، ترک های پوستی (استرچ مارک)، سیاهی زیر چشم کارآمدتر است.
• عوارض کربوکسی تراپی چه چیزهایی است؟
قرمزی، احساس سوزش، تورم و باد کردن موضع، کبودی، احساس دندان درد (گاها در تزریقات ناحیه صورت)
علائم فوق در افراد مختلف، متفاوت است. بطور معمول این علائم حداکثر 3-2 دقیقه پس از تزریق ناپدید می شوند. با این حال، آثار تورم و کبودی برای بعضی از افراد ممکن است 2 الی 3 روز پس از تزریق همچنان مشاهده شود. همچنین مشاهده شده است که برای برخی از درمان ها خصوصا در ناحیه سر، مراجعه کننده 2 تا 3 روز احساس سنگینی و سرگیجه داشته است.
• بعد از کربوکسی تراپی چه نکاتی را بایستی رعایت کنیم؟
– در روز درمان از استحمام، دوش گرفتن، شنا یا سونا خودداری فرمائید.
– موضع تحت درمان را از نور مستقیم خورشید و نورهای مصنوعی (نظیر سولاریوم) ، در 3 تا 4 روز اول پس از درمان با روش هایی از جمله استفاده از کرم ضد آفتاب محافظت کنید.
– در صورت بروز کبودی و یا تورم در صورت، کمپرس یخ را به آرامی روی موضع بمالید.
– جهت جلوگیری از تورم، از مصرف الکل و نمک بیش از حد، تا 24 ساعت پس از درمان خودداری نمائید.
– به مدت 24 ساعت از انجام ورزش های شدید و سنگین خودداری فرمائید.
• ماندگاری اثرات کربوکسی تراپی تا چه مدت پس از دوره درمانی آن ادامه دارد؟
بطور متوسط نتایج کربوکسی تراپی حدود 8-4 ماه پس از دوره درمانی قابل مشاهده است که با یادآوری و تکرار 4-3 بار تزریق در سال می توان ماندگاری آن را تا حد زیادی ارتقاء داد. لازم بذکر است که عواملی از قبیل تغذیه، میزان خواب، سبک زندگی، مصرف الکل و دخانیات در میزان ماندگاری اثر کربوکسی تراپی به شدت تاثیرگذار است.